Surinam comenzó a exportar arroz blanco a Venezuela en el marco del acuerdo de Petrocaribe

Suriname gaat witte rijst exporteren naar Venezuela

Suriname hoopt binnenkort witte rijst te exporteren naar Venezuela. De uitvoer van padie is niet goed op gang gekomen. De eerste export had bijzonder veel haken en ogen. Daarna is er een technische commissie uit Venezuela naar Suriname gekomen om ter plekke de keuring te doen.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken antwoordt op een vraag van Starnieuws dat de opslag van padie bij zeven van de acht bedrijven was afgekeurd door de Venezolanen. Ze vonden dat de opslag niet voldeed aan de eisen die worden gesteld. Op grond daarvan is de 30.000 ton padie die overeengekomen was voor uitvoer, niet gerealiseerd. Ook de bureaucratie in Venezuela heeft voor veel oponthoud gezorgd.

In de Petro Caribe-overeenkomst is eveneens opgenomen dat Suriname 80.000 ton witte rijst zal leveren aan Venezuela. Nu zal de concentratie daarop zijn gericht. Lackin merkt op dat de oogst weer binnengehaald moet worden, maar de schuren zitten nog vol. Om zaken vlot te trekken zal minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij naar Venezuela afreizen deze week, deelt Lackin mee.

Star Nieuws