Surinam | El gobierno solicita un préstamo al FMI

5.582

President: Deskundigen werken steunaanvraag IMF uit

De onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn begonnen voor betalingsbalans en begrotingssteun. Deskundigen zijn samen met minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning reeds bezig met uitwerken van de steunaanvraag. Dit zei president Chan Santokhi op een persconferentie, zondag in Nickerie. Gisteren was er een vergadering op Financiën hierover, waardoor de bewindsman eerder teruggekeerde naar Paramaribo.

De financiële steun wordt gevraagd aan het IMF, de Wereldbank en Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank. Het gaat om bilaterale steun voor herstructurering en herprofilering van de schuldenlast van Suriname. De schulden bij Oppenheimer van US$ 550 miljoen en US$ 125 miljoen drukken zwaar op de staatskas. Deze maand moet US$ 26 miljoen alleen aan Oppenheimer-lening 1 worden neergeteld en in december US$ 6 miljoen voor de tweede lening (Afobakadam). In totaal is de schuld US$ 4 miljard benadrukte Santokhi nog een keer in Nickerie. De inkomsten uit de olie- en goudsector zijn verpand.

Naast de gesprekken met de multilaterale instellingen wordt ook gesproken over leningen bij private internationale instellingen tegen zachte rente met een grace-periode van vijf jaar. Er zijn negen buitenlandse financiers in beeld die hun geld willen investeren. De regering heeft buitenlandse experts aangetrokken voor technische bijstand. Indien de leningen rondkomen, heeft de regering ademruimte. Het gaat volgens de president niet alleen om het oplossen van de financiële crisis, maar ook om ontwikkeling van de economie. Met bevriende landen wordt ook nagegaan hoe de samenwerking kan worden opgevoerd.

Er wordt bezuinigd en niet verspild, terwijl een beleid wordt gevoerd van zero-corruptie. Het is de minister van Financiën hierdoor gelukt om in september zonder leningen de salarissen uit te betalen. Santokhi wees erop dat meer dan 2 jaar geld geleend is om salarissen uit te betalen. In juni heeft de huidige coalitie, na de verkiezingen van mei, bemiddeld bij banken voor leningen om ambtenaren en pensioenen uit te kunnen betalen.

Intussen heeft de regering een pakket aan maatregelen aangeboden aan de Sociaal Economische Raad (SER), Ravaksur en de Vereniging van Economisten in Suriname. Twee maatregelen, governmenttake van SRD 1 op brandstof, en de unificatiekoers, zijn al doorgevoerd. De regering wil consensus bereiken met de sociale partners en organisaties over het pakket van maatregelen dat uitgevoerd moet worden. De SER heeft meer tijd gevraagd, terwijl met de vakbeweging deze week wordt gesproken.

Star Nieus


VOLVER

Más notas sobre el tema