Comenzó la inmunización en Surinam y Granada vacuna a personal de primera línea

Foto: Suriname Herald
6.240

Eerste AstraZeneca-vaccin vandaag toegediend

“Het voelt lekker aan,” zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid, terwijl hij samen met de Intensive Care verpleegkundige Remona Simson en dokter Shifait William als eerst het AstraZeneca-vaccin toegediend kreeg. Onder veel belangstelling werden ruim twintig frontlinewerkers gevaccineerd tegen het COVID-virus op het terrein van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

Nadat de minister, de verpleegkundige en de arts werden gevaccineerd, zijn ze gebracht naar de observatieruimte waar zij voor maximaal twintig minuten werden gemonitord op bijwerkingen. Toen Ramadhin uit de observatieruimte kwam, gaf hij journalisten te kennen dat hij zich goed voelde en geen bijwerkingen heeft ervaren. Hij heeft het vaccin gekregen aan zijn linkerarm. “Tot nu toe merk ik niets,” zei de minister. De enige pijn die hij voelde, was een licht branderig gevoel op de plek waar hij gevaccineerd is.

Nadat personen gevaccineerd zijn krijgen zij een kaart waar de nodige informatie op staat, zoals dat zij ingeënt zijn met het AstraZeneca-vaccin en wanneer zij voor het tweede prikje terug moeten. Minister Ramadhin moet op 4 mei terug voor zijn tweede prikje, want bij AstraZeneca moet een persoon twee prikjes krijgen. De mensen krijgen eveneens een verklaring, dat ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

Ramadhin merkte op dat het de wens was van de samenleving, dat hij als eerst het vaccin kreeg. “Ik behoor niet tot de risicogroep,” merkte hij meteen op. Hij adviseert de samenleving om niet zomaar af te gaan op berichten. Met het nemen van het vaccin, toont Ramadhin zelf dat hij achter het vaccin staat. Hij wil met deze handeling een positieve boost geven aan het vertrouwen van de samenleving.

De volgende stap is om te komen met een grootscheepse vaccinatiecampagne, waarin wordt ingespeeld op de bezorgdheid van de samenleving. De minister gaf aan dat de verschillende complottheorieën met betrekking tot het coronavaccin een reëel probleem zijn. Er moet volgens hem zeker gereageerd worden hierop en de theorieën moeten eveneens ontzenuwd worden. “Als er iets terecht niet goed is, gaan we het zeggen,” gaf hij aan.

Suriname Herald


Santokhi: Per 1 maart koersbeheersingsmaatregelen

De regering zal per 1 maart maatregelen in werking doen treden om de valutakoers verder te beheersen. President Chan Santokhi zegt dat de regering nog in onderhandeling is met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Partijen zouden al uit meer dan 95% van de onderhandelingsissues zijn geraakt.

«Er is al overeenstemming bereikt. Er zijn nog enkele issues waarover wij nog onderhandelen met IMF, omdat wij onderhandelen met inachtneming van de gevoelens in de samenleving en de sociaal maatschappelijke realiteit.» Tijdens de beediging van legerofficieren vandaag heeft het staatshoofd aangekondigd dat er zaterdag een pakket aan maatregelen is goedgekeurd om de koers te gaan beheersen. Hij merkte op dat de maatregelen die per 1 maart ingaan de koers moeten brengen naar een acceptabele hoogte en dat dit een positieve werking moet gaan hebben op de koopkracht.

Santokhi heeft ook gezegd dat er vertraging is ontstaan omdat partijen nog geen overeenstemming hebben bereikt, «waardoor we datgene wat we verwacht hadden om dat in februari te halen niet zal lukken.» Hij benadrukte dat de IMF-steun bestemd is voor de centrale bank ter versterking van de monetaire positie van het land, de internationale reserve, betalingsbalanssteun en de koers. Het is volgens hem niet bestemd voor begrotingssteun. De regering is nog steeds op zoek naar «fresh capital.»

«Goedkoop kapitaal, kapitaal tegen lage rente, dat beschikbaar is in de wereld om hier in te zetten om die dure leningen af te kopen, waarvoor we nu gemiddeld 14 tot 15 procent aan rente betalen per jaar en tegelijkertijd om projecten uit te voeren. Daarvoor is New Surfin opgericht, maar er zijn wat issues.» De president heeft aangekondigd dat een nieuwe entiteit vrijdag zal worden gepresenteerd aan het parlement.

«Ons beleid gaat door om goedkoop kapitaal aan te trekken. We laten ons door niks afleiden. Waar er gecorrigeerd moet worden, nemen wij verantwoordelijkheid. Voor de rest gaan wij door met nationale besparingen,» laat het staatshoofd optekenen door de Communicatie Dienst Suriname.

Star Nieuws


Grenada Pleased with Residents’ Decision to get Vaccinated

Grenada’s Minister of Tourism Clarice Modeste was among hundreds of tourism, hospitality and other frontline workers who received their first dose of the AstraZeneca COVID-19 vaccine on Monday.

She said the turnout was a sign of “the start of a rebirth of the sector that affords a livelihood to hundreds”.

“It was really reassuring to see the number of persons who turned out to be vaccinated. This will assist us in restarting our tourism and travel sector. That sector, as you know, employs hundreds, and once we can get that sector up and running the economic situation will be different for all,” Modeste said.

The Tourism Minister, who is a medical doctor by profession, said she was confident the vaccine “will not only assist in resuming operations for the tourism sector but other sectors that are either directly or directly linked to tourism”.

Meantime, Minister of Health Nickolas Steele said the turnout demonstrated the significant uptake in Grenada’s strategy to living in a world where COVID-19 is endemic.

“It shows that the workers understand what is at stake and why they need the protection for us to reopen the hospitality sector,” said Steele, who was among the first ten people to receive the injection.

“The only solution right now, not just in Grenada but around the world, is getting vaccinated, and I am pleased with the turnout. Based on the numbers on the first day, 350 were vaccinated and an equal number is already registered for Tuesday,” he added.

The national vaccination process will be conducted on a first-come, first-serve basis and will run until February 26. The current targeted frontline workers receiving the vaccine are: law enforcement officers such as police, customs, and immigration; port/dock workers; airport workers; hotel employees and certified taxi operators.

Grenada is scheduled to receive 45,600 doses of the AstraZeneca vaccine through the COVAX Facility, but earlier this month received 3,000 doses which were part of a gift the government of India gave to Barbados and Dominica.

CNW


VOLVER

Más notas sobre el tema