Surinam: el Parlamento reelige a Desi Bouterse para un nuevo mandato presidencial

Surinam: el Parlamento reelige a Desi Bouterse para un nuevo mandato presidencial
717

El presidente de Suriname, Désire Bouterse, fue reelegido ayer y tendrá un segundo mandato consecutivo de cinco años, tras conseguir el apoyo necesario de la oposición para formalizar ese paso.

Durante una sesión especial de la Asamblea Nacional, el gobernante Partido Nacional Democrático (NDP) -con 26 de los 51 asientos legislativos- logró completar los 34 votos que exige la Constitución para la ratificación oficial de su líder como jefe de Estado.

La investidura del presidente y del vicepresidente Ashwin Adhin será el próximo 12 de agosto.

Bouterse, un exmilitar de 69 años de edad, agradeció el respaldo a su designación y dijo que la nueva gestión será difícil por los efectos de la inestabilidad económica del mundo actual.

Además planea reducir el gabinete ministerial con el objetivo de lograr un funcionamiento más efectivo en los próximo lustro.

El mandatario condujo al NDP a posicionarse como la primera fuerza política en la historia de Suriname que compitió en solitario y en las elecciones del pasado 25 de mayo obtuvo mayoría en el Parlamento sin establecer alianzas con otras formaciones.

Como su partido requería del aval de otros ocho legisladores para formalizar la continuidad de su líder al frente del Gobierno, emprendió negociaciones con la oposición y acordaron trabajar en conjunto por potenciar el desarrollo de Suriname, cuya economía creció de forma sostenida tras la llegada de Bouterse al poder en 2010.

Prensa Latina

Bouterse herkozen en Adhin vicepresident

Desi Bouterse is zojuist herkozen tot president van de republiek Suriname. Dit deelde Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zojuist mee. Ook Ashwin Adhin is gekozen. Hij is bij enkele kandidaatstelling gekozen tot vicepresident van de republiek Suriname.

Het stembureau onder leiding van Rashied Doekhie stelde vast dat de stukken in orde zijn bevonden. De oppositionele politieke partijen hebben meegewerkt aan de verkiezing van Bouterse en Adhin.

In artikel 8 van de wet van 5 januari 1988 staat: Indien slechts één kandidaat voor het ambt van president wordt gesteld, wordt zulks ter vergadering door de voorzitter vastgesteld en wordt de kandidaat geacht bij enkele kandidaatstelling te zijn verkozen, mits ten minste tweederde van het grondwettelijke aantal leden van De Nationale Assemblee ter vergadering aanwezig is.

De inauguratie van de president en de vicepresident vindt plaats op 12 augustus, in de Anthony Nesty Sporthal.

Star Nieuws

Aantal ministeries zal niet drastisch verminderd worden

Tijdens het aantreden van de nieuwe regering zal het aantal ministeries niet aanmerkelijk verminderd kunnen worden. Begonnen zal worden met het samentrekken van twee ministeries tot één, bijvoorbeeld Justitie en Binnenlandse Zaken. President Desi Bouterse zei dinsdag, na zijn herverkiezing op een persconferentie dat het om een ingrijpende aangelegenheid gaat, dat twee tot drie jaren in beslag kan nemen. Een werkgroep heeft het verminderen van de ministeries bestudeerd.

Bouterse zei dat het streven blijft om het aantal ministeries te verminderen. Daar zal aan gewerkt worden. Er komen volgens hem veel zaken bij kijken die te maken hebben met de nieuwe formatie, herdefiniëren van taakstellingen en het doel. Het moet volgens hem niet een chaotische situatie worden. Hij onderstreept net als de gekozen vicepresident Ashwin Adhin dat efficiency van het overheidsapparaat belangrijk is. Adhin zei dat de staatsmiddelen efficiënt ingezet moeten worden, terwijl de productie opgevoerd dient te worden.

Adhin stond ook stil bij het maatschappelijk draagvlak dat de regering heeft. Dit is gebleken uit de informatieronde die gehouden is. Bouterse kondigde aan dat er een platform komt, waar zaken breed besproken zullen worden. Hij verwacht moeilijke tijden nationaal en internationaal. Iedereen is nodig om de hervormingen die nodig zijn door te kunnen voeren. Hij stelde dat de job gezamenlijk gedaan moet worden. Het is volgens hem niet zo van belang wie ministers worden. Er zullen ook anderen buiten de coalitie betrokken worden om het ambt van minister in te vullen, want er nadert een wereldrecessie waarbij Suriname niet bespaard zal blijven.

Star Nieuws

Más notas sobre el tema